Sabtu, 26 Januari 2013

DENDENG HITAM MINANG

Diposting oleh Unknown di 20.58

Bahan-bahan ( 2~3 orang )

  • 500 gm daging batang pinang
  • 5 biji bwg merah - dimayang & goreng
  • 3 ulas bwg putih - diketuk
  • 1 inci halia- diketuk
  • 4 biji bwg merah ditumbuk halus *
  • 4 sudu besar cili kisar *
  • 1/2 cawan gula melaka
  • 1/4 cawan jus asam jawa
  • 4 sudu besar kicap manis
  • 2 sudu besar kicap pekat
  • garam
  • minyak utk menggoreng

Cara-cara

  1. Potong daging nipis2 & masukkan garam, bwg putih & halia yg telah diketuk, rebus sampai daging empuk.
  2. Setelah daging empuk & sejuk, tumbuk supaya daging jadi lembut. Kemudian goreng suku masak saja kalau terlebih garing nanti liat. Ketepikan.
  3. Kurangkan minyak gorengan daging td & tumis bahan yg bertanda * sehingga pecah minyak. Masukkan gula melaka, jus asam jawa & kicap. Kacau rata & masak dengan api perlahan hingga terbit minyak.
  4. Masukkan daging tadi, gaul rata dan akhir sekali tambah bawang goreng. Masak sebentar dan siapppp..

0 komentar:

Posting Komentar

 

Jihan Nur Fajria Copyright © 2012 Design by Antonia Sundrani Vinte e poucos