Bahan-bahan ( 2~3 orang )
- 500 gm daging batang pinang
- 5 biji bwg merah - dimayang & goreng
- 3 ulas bwg putih - diketuk
- 1 inci halia- diketuk
- 4 biji bwg merah ditumbuk halus *
- 4 sudu besar cili kisar *
- 1/2 cawan gula melaka
- 1/4 cawan jus asam jawa
- 4 sudu besar kicap manis
- 2 sudu besar kicap pekat
- garam
- minyak utk menggoreng
Cara-cara
-
Potong daging nipis2 & masukkan garam, bwg putih & halia yg telah diketuk, rebus sampai daging empuk.
-
Setelah daging empuk & sejuk, tumbuk supaya daging
jadi lembut. Kemudian goreng suku masak saja kalau terlebih garing nanti
liat. Ketepikan.
-
Kurangkan minyak gorengan daging td & tumis bahan yg
bertanda * sehingga pecah minyak. Masukkan gula melaka, jus asam jawa
& kicap. Kacau rata & masak dengan api perlahan hingga terbit
minyak.
-
Masukkan daging tadi, gaul rata dan akhir sekali tambah bawang goreng. Masak sebentar dan siapppp..
0 komentar:
Posting Komentar